×

Alipaineistettava tila

Miten mitoitan alipaineistuslaitteet saneerattavaan tilaan?

Päätä ensiksi miten alipaineistettava tila osastoidaan. Sen jälkeen laske tilan tilavuus (m³). Jos rakennuttaja vaatii tiettyä ilmanvaihtonopeutta (esimerkiksi 6 x /h), kerro tilan tilavuusluku x ilmankiertonopeudella. Saatu luku on minimi, jonka alipaineistajan on tuotettava (m³/h) suodattimilla varustettuna.

H&H 800, G3+G4+H13 siirtää uusilla/vaihtokunnossa suodattimilla ilmaa 750/580 m³/h
H&H 2800, G3+G4+H13 siirtää uusilla/vaihtokunnossa suodattimilla ilmaa 2800/1650 m³/h
H&H 5000S, G3+G4+H13 siirtää uusilla/vaihtokunnossa suodattimilla ilmaa 4375/2350 m³/h

Käytännön mitoituksessa on otettava huomioon suodattimien likaantuminen, liityntäyhteet sekä letkut. Nämä kaikki lisäävät ilmankulun vastusta ja siten alipaineistajan tuottamaa ilmamäärää. Tästä syystä alipaineistettava tila toteutetaan ’ylimitoitetusti’ optimitilanteesta, jotta varmuus riittävästä ilmanvaihdosta saavutetaan. Kaikissa H&H alipaineistajissa on kannessa tarra, jossa ilmoitetaan ilmamäärä uusilla ja vaihtokunnossa olevilla suodattimilla.

Alipaineistettava tila ja alipaineen taso

Asbestikohteissa minimitaso on -5 Pa ja krokidoliittikohteissa -10 Pa. Kohteissa, joissa ei ole kartoituksessa todettu asbestia, EI alipainetasovaadetta ole. Oleellista on, että alipaineistettava tila säilyttää alipaineen koko purkutyömaan ajan. Sopiva taso on 1-3 Pa. Alipaineen tasoa voidaan mitata erillisellä dataloggerilla (GDUA), josta alipainelogi voidaan purkaa Meslog ohjelmalla tietokoneelle. H&H 2800S ja 5000S alipaineistajissa alipaine ylläpidetään automaattisesti halutulla tasolla ja logi voidaan samalla tavalla purkaa tietokoneelle. Jotta alipaineistettava tila säilyttää halutun paineen, kannattaa mahdolliset vuotokohdat tiivistää huolellisesti. Vuotokohtia voivat olla esim. tilapäisten seinien raot, ikkunoiden ja ovien karmit, sekä tulppaamalla ilmastointiputket. Tämän lisäksi myös henkilökuntaa on hyvä ohjeistaa kulkuaukkojen sulkemisesta. Vihje: Rakentamalla kulkuaukon eteen välitila, siten, että vain toinen kulkuaukko on kerrallaan auki, alipaine ei pääse putoamaan kulkuaukosta kuljettaessa kuin hieman.

Tilapäisten väliseinien rakentaminen

Tilapäiset väliseinät voidaan rakentaa jousitettuja asennustukia (GHDG001D) ja rakennusmuovia käyttäen. Saumat on teipattava ilmavuotojen tukkimiseksi. Alipaineistettavan tilan korvausilma on kuitenkin hoidettava venttiilillä, jos tila muuten on hyvin tiivis. Liian suuri alipaine irroittaa rakenteista partikkeleita, vaikeuttaa ovien aukaisua , kuluttaa turhaa energiaa ja voi rikkoa tilapäisiä seiniä. Kulkuaukot voidaan rakentaa käyttämällä muovisia vetoketjuovia (2313014C).

Kulkuteiden suojaus

Huoneistokohteissa myös kulkutiet on suojattava, jottei rakentamisen aikainen liikenne vahingoita lattia-tai muita olemassa olevia pintoja. Kulkuaukkojen läpi kulkeva reitti voidaan suojata 0,65 m leveällä itsekiinnittyvällä pehmustetulla 2-puolisella lattiasuojalla (JM16025065, rullassa 25 m). Muut alueet voi suojata 1,0 m leveällä lattiasuojalla (JM16050100, rullassa 50 m). Pehmeä, huokoinen puoli päälipuolella imee esimerkiksi maaliroiskeet, muovikelmutettu puoli ylöspäin, lattiasuoja pysyy erinomaisesti paikoillaan pehmeän alapuolen liimapinnan johdosta.

Alipaineistettava tila ja alipaineistajan sijoittelu

Jos saneerattava tai osastoitu tila on hyvin pieni, kannattaa alipaineistaja sijoittaa silloin tilan ulkopuolelle. Silloin on käytettävä liityntäyhdettä (HH80001) ja Compact haitariletkua (HH12505). Jos tilaa on riittävästi, alipaineistaja kannattaa sijoittaa saneerattavan tilan sisäpuolelle. Silloin tehohäviöt ovat pienimmillään. Jotta alipaine ylipäätään voidaan saada aikaan, pitää ilma alipaineistajasta ja osastoidusta tilasta johtaa ulos joko ulkoilmaan tai rakennuksen muihin tiloihin. Silloin ulospuhallussukkien käyttö on edullisinta (H&H 800: PE12505, H&H2800, 5000: PE200015).

Käytettävät suodattimet

Jos ilma johdetaan rakennuksen muihin tiloihin, on käytettävä G3+G4+H13 suodattimia. Jos taas alipaineistettava tila toteutetaan niin, että ilma voidaan johtaa ulkoilmaan, on käytettävä vähintään G3+G4 tai jos kyseessä on ahdas sisäpiha G3+G4+F7 suodattimia. H&H alipaineistajia EI SAA käyttää ilman suodattimia.

H&H Tuonnin uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme: Saat ensimmäisenä edut ja uutiset sähköpostiisi!

 

 

H&H Tuonti Oy

Lanttikatu 1, 02770 Espoo – FIN
Puh. 09 5259 030

Myyntimiehenkuja 10 C 4, 90420 Oulu – FIN
Puh. 050 414 1504

Copyright © 2022 H&H Tuonti Oy
Yhteystiedot Tilaa uutiskirje